Gradini Verticale Keep calm and go Green
Pereti Vegetali

Pereti vegetali


Design si cercetare

In natura exista locuri unde plantele abunda pe planuri verticale. Dupa o atenta cercetare si mult studiu asupra plantelor si felului lor de a creste pe asemenea suprafete fara sol, echipa Gradini Verticale vine cu o tehnica speciala care sa recreeze la nivel micro eco-sistemul unde aceste plante traiesc in mod obisnuit. Solutia imita cadrul natural, substratul fiind lipsit de pamant, facand astfel constructia foarte usoara si usor de adaptat.

Fiecare gradina verticala contine o multitudine de specii de plante care formeaza un tablou vizual unic. Plantele si modul de asezare sunt alese in functie de mediul si micro-climatul specific locatiei fiecarui perete. Telul este de a crea o gradina special conceputa pentru fiecare amplasament in parte care sa iasa in evidenta in orice moment al anului.

O gradina care a fost bine gandita si proiectata de la inceput ajuta la scaderea costului de intretinere. Felul in care anumite specii cresc si se raspandesc pe verticala sunt cunostinte necesare pentru a putea crea mixul perfect, astfel incat plantele sa creasca uniform si sa nu concureze pentru spatiu. La fel ca in gradina traditionala este indicat ca fiecarei plante sa-i fie desemnat locul potrivit, iar in cadrul unei gradini verticale acest lucru este esential.

Ca si obiecte ornamentale, gradinile verticale nu impresioneaza doar prin frumusetea plantelor luate ca atare, ci si prin faptul ca sunt vii si in continua schimbare. Pentru ca rezultatul estetic al unei gradini sa fie cel scontat, este nevoie de multa munca, de o aplecare speciala pentru valorificarea fiecarui colt in parte si crearea senzatiei de natura vie, care te va surprinde de fiecare data prin faptul ca este imprevizibila. Inpiratia pentru fiecare desen in parte vine din natura si din mediul natural al acestor plante. In final, fiecare gradina va fi unica, surprinzand prin continut si diversitate.


  • Beneficii

    Beneficiile unui perete Vegetal

    • Reduce efectul de insula de caldura produs de marile orase in timpul verii (Profesor Hiroyuki Yamada).
    • Reduce temperatura cu 5 grade in interiorul cladirii in timpul verii si este un bun izolator in timpul iernii (in cazul unui perete vegetal exterior), caz in care se face o economie de 500€/m2 pe an in cazul cladirilor de birouri la cheltuielile de intretinere (caldura, AC), (Professor Hoyano Akira, Tokyo Institute of Technology). Reduce riscul inundatiilor la nivelul canalizarii oraselor retinand o mare parte din apa de ploaie in cazul unei furtuni; in cazul acoperisurilor verzi, hidroizolatia realizata cu o astfel de solutie are durata de viata intre 15 si 30 ani.
    • Poate readuce la viata spatiile urbane neutilizate.
    • Nu este un mare consumator de apa curenta, folosindu-se de un circuit inchis de irigare.
    • 1 mp de vegetatie produce cantitatea de oxigen de care are nevoie un om pe perioada unui an (Darlington, 2001).
    • 1 mp de vegetatie capteaza 130 de grame de praf pe an (Darlington, 2001).
    • Un perete vegetal de 60 mp poate capta pana la 40 de tone de gaze nocive pe an (Wolverton et al. 1989).
    • Imbunatateste randamentul angajatilor si reduce disconfortul la locul de munca prin aspectul natural (Lohr et al .. 1996; Bringslimark, et al. 2007).
    • Un perete vegetal reduce nivelul poluarii fonice cu pana la 10 decibeli (Professor Hoyano Akira, Tokyo Institute of Technology).

  • Structura

    Plante

    O gradina verticala poate fi instalata in orice locatie si are potentialul de a schimba mediul urban prin faptul ca reprezinta un element viu. Locurile care pana acum pareau imposibil de amenajat cu plante, din cauza structurii sau a spatiului ingust, acum pot fi valorificate prin dispunerea plantelor pe verticala.

    Structura

    Structura de rezistenta este data de o placa de PVC de 10mm montata pe un cadru de aluminiu. Placa de PVC este izolata la imbinari, iar spatiul dintre perete si placa formeaza o perna de aer care asigura o dubla protectie impotriva umezelii. Pe placa se asaza multiple straturi de material textil sintetic cu un grad mare de retinere a apei. Aceasta ajuta la distributia egala a apei pe toata suprafata avand totodata rolul de suport mecanic pentru radacinile plantelor. In stratul exterior se executa buzunare unde sunt amplasate plantele. Datorita faptului ca nu se utilizeaza pamant pentru substrat, constructia este foarte usoara, in jur de 25kg/mp. Latimea constructiei, incluzand plantele, poate varia in functie de speciile folosite intre 200-500mm.

    Sistemul de irigare

    Sistemul de irigare este conceput ca sa minimizeze consumul de apa. In functie de marimea proiectului, sistemul de irigare este format dintr-o pompa de apa si un sistem automat de urmarire si dozare a nutrientilor. Daca este vorba de un sistem mai complex, in care diferite parti ale gradinii verticale au nevoie diferite, atunci sistemul se imparte in segmente diferite care se administreaza separat. Tubul de irigare este integrat intre straturile de pasla. Consumul de apa variaza in functie de conditii, temperatura, expunerea la lumina mai puternica, dar spre diferenta de un gazon sau un spatiu verde, in cazul gradinii verticale acesta este de 2-5l/m2/zi.

    Lumina

    Lumina soarelui are o intensitate in jur de 100000 lux, pe cand intr-un birou nivelul mediu al luminii atinge nivelul de 300-500 lux. Chiar daca speciile folosite sunt cele cu nevoile cele mai mici de lumina sunt necesare surse alternative artificiale la interior. Putine sunt speciile care au nevoie de 900lux, insa cu ajutorul luminii artificiale se pot crea conditii optime si pentru alte plante, crescand numarul speciilor si implicit diversitatea. Datorita faptului ca intensitatea luminoasa scade cu patratul distantei de la sursa de lumina, nu toate zonele de pe suprafata peretului primesc aceleasi conditii. Unele zone pot beneficia de 3000 lux, iar altele de 900lux. Alegerea plantelor se face tinand cont de aceasta caracteristica. Lumina nu este doar benefica pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a plantelor ci are si rol estetic prin faptul ca scoate in evidenta coloritul si textura frunzelor. In urma unei simulari bazate pe pozitia si configuratia amplasamentului, se calculeaza necesarul de lumina. La montare are loc reglarea fina astfel incat toata suprafata sa fie acoperita conform planului.

    Intretinere

    Avand in vedere ca nevoile de baza ale plantelor (lumina, apa, nutrienti) sunt calculate de la inceput si sunt supuse unor procese automatizate, peretele va avea parte numai de plante sanatoase, acest lucru ajutand la scaderea pretului de intretinere. Totodata se reduce nevoia de acces direct la perete, acest lucru facand posibila constructia pe verticala si la inaltimi considerabile unde accesul ar putea fi altfel o problema. Gradinile sunt astfel concepute incat fiecare planta in parte are spatiul ei definit unde trebuie sa creasca. Este luat in calcul si faptul ca plantele interactioneaza dinamic cu celalalte plante din jur. Pe parcursul unui an probabil este nevoie de una-doua interventii de toaletare. Toate plantele folosite sunt perene, si cu trecerea anilor un numar foarte mic de plante este posibil sa fie inlocuit. Aceste masuri de intretinere vor asigura un perete bogat si verde pe tot parcursul anului.

    Realizarea unui proiect

    Munca initiala are mai multe etape care vizeaza studierea micro-climatului local, viitoarea locatie si calcularea factorilor specifici. Aceste informatii sunt necesare pentru a determina ce specii pot fi folosite si totodata de a ne forma un necesar de plante. Acest necesar trebuie mai ulterior transmis furnizorilor locali si internationali deoarece pe piata plantelor fiecare perioada are caracteristicile ei. Dupa stabilirea conditiilor generale se trece la stadiul urmator, respectiv cel al desenarii planului si modelului. In cursul acestei etape se face selectia finala a speciilor in functie de conditiile fizice, doleantele beneficiarului si disponibilitate. La sfarsit se trece la constructia propriu-zisa. Se monteaza structura de sustinere si se fac pregatirile initiale pentru sistemul de irigare. Dupa montarea paslei si a sistemului integrat de picurare se trece la plantare. De-a lungul intregului proces comunicarea cu clientul si arhitectul este esentiala pentru ca rezultatul sa fie cel scontat.


    Pereti Vegetali
    Pereti Vegetali
    Pereti Vegetali
    Pereti Vegetali
  • Plante

    Plante

    A creste plante pe o suprafata verticala fara a folosi pamant (substrat organic) este mai natural decat pare la prima vedere. In natura se gaseste rareori pamant pe planuri verticale. Suprafetele verticale inverzite abunda in natura, iar numarul speciilor care traiesc pe asemenea suprafete precum roci, pietre, ramuri sau trunchiuri de copaci este considerabil. In literatura de specialitate aceste plante se numesc plante litofite (din grecescul "lithos" - piatra si "python" - planta) si plante epifite ("epi" este grecescul pentru "pe"). Suprafetele verticale au asigurate un drenaj foarte bun, o caracteristica comuna reprezentativa pentru toate plantele ce cresc in astfel de medii si conditii.

    Plantele epifite se gasesc de obicei din abundenta in padurile subtropicale, unde umiditatea foarte ridicata (peste 70%) si ploile frecvente, reprezinta conditii ideale de crestere. Plantele care se gasesc de obicei in interiorul caselor si birourilor, in vase sau ghivece, precum Asplenium nidus, Platycerium bifurcatum, Begonia rex, diferite specii de Peperomia ori din familia Araceae, precum Philodendron, Anthurium si Monstera, sunt plante epifite. Deoarece in vase excesul de apa nu poate fi drenat in totalitate, plantele au de suferit din pricina udarii excessive. Astfel de probleme nu apar in cazul unui Perete Vegetal, plantele beneficiind de conditii optime.

    Pe langa factorul estetic, plantele folosite in amenajarea unui Perete Vegetal sunt atent alese in functie de locatia fiecareia in parte, precum si de microclimatul zonei respective. De exemplu, o piscina intruneste cu totul alte conditii decat lobby-ul unei banci.

    Climatul din interiorul diferitelor cladiri este de obicei asemanator in orice parte a lumii. Este caracterizat de o temperatura medie de 20 de grade, conditii de iluminare slaba si, de obicei, o atmosfera foarte uscata.

    In alegerea plantelor sau designului unui Perete Vegetal, natura reprezinta cea mai buna sursa de inspiratie, nu numai din punct de vedere botanic, ci si cromatic si estetic.


    Planta Gradina Verticala
    Planta Gradina Verticala
    Planta Gradina Verticala
    Planta Gradina Verticala
Gradina Verticala
Gradina Verticala
Gradina Verticala
Gradina Verticala
Gradina Verticala